Готови парапети за стълбища и стълби на топ цени — Евроматика

Иноксови парапети

Покажи:
Подредба:

Иноксовите парапети за стълбища са модерно и здраво съоръжение, проектирано с идеята, че ще бъде използвано на открито. Euromatica ви предлага надеждни и естетически издържани конструкции на много изгодна цена. Като вносител на тези оградни системи, ние можем да ви предложим една супер изгодна оферта за ограждане на външни и вътрешни стълбища с различна площ и архитектурен дизайн.

Конструктивни особености на металните парапети за стълбища

Доскоро металната оградна конструкция беше приоритет в обществени обекти и пространства, но днес тя е модерен елемент на жилищната архитектура. Освен това, парапетите от метал се комбинират отлично с други материали – бетон, дърво, мрамор, гранитогрес и т.н. Неслучайно в каталога ни са представени модели с дървена ръкохватка, изпъкващи с по-изискания си и елегантен стил.

Основни предимства на металните парапети за стълби, освен изгодните им цени, са високата якост, комбинирана с ниско тегло. Те тежат по-малко в сравнение със стоманобетонните конструкции и дават възможност за проектиране на всякаква форма. Металите имат специални характеристики, които другите материали не могат да постигнат. Благодарение на тях парапетите могат да бъдат монументални – със суров характер, както и филигранни.

Стълбищата се състоят от няколко структурни елемента, това са:

  • Стъпала. Стъпалата са плоски хоризонтални елементи, върху които поставяте краката си при изкачване на стълбището.Те могат да бъдат направени от метал, дърво, стъкло или други материали;
  • Колонки. Това са вертикалните елементи, които свързват стъпалата едно с друго и поддържат парапета. Колонките могат да се изработят в различни дизайни и материали. В нашия случай това са кръгли и квадратни профили от неръждаема стомана AISI 304;
  • Парапет. Парапетът е хоризонтален елемент, който служи за опора и защита при изкачване на стълбите.Може да бъде изработен в различни форми и различна височина. Най-често като материал се използва метал, въпреки че в някои случаи перилата са от цимент, дърво, стъкло и дори пластмаса.

Рамката е фундаментът на стълбищната конструкция. Тя свързва стъпалата с парапета и може да има различна форма и конфигурация, в зависимост от дизайна на стълбището. Характерно за нашите готови парапети за стълби е, че са с регулируем ъгъл, така че да могат да се използват както на стълбища, така и на балкони.

Какво представляват парапетите, които предлагаме?

В каталога ни е представена една разнообразна селекция от висококачествени парапети за външни стълби, които могат също да се монтират на вътрешни стълбища в частни домове, жилищни и обществени сгради. Характерно за всички конструкции е наличието на иноксово покритие, което придава елегантен вид на конструкцията и служи като допълнителна антикорозионна защита.

Като дизайн са застъпени два вида конструкции – за конзолен и стенен монтаж. Струнният дизайн е характерен за болшинството продукти. Струните, това са напречни греди, разположени хоризонтално. Дебелината на струните е 12мм при 42,4мм диаметър на колоните и ръкохватката. Този тип конструкция изпъква с високата си естетика и оптимална здравина.

Наклонените струни осигуряват стабилна опора за парапета, позволявайки изграждането на стълбища с висока надеждност и безопасност. Този тип оградни системи гарантират удобно и сигурно използване на стъпалата. Разстоянието между напречните пръти обаче е достатъчно голямо, за да се създаде риск от преминаване на малки деца през конструкцията на парапета. Желателно е децата да използват стълбището, придружени от възрастен.

Другият модел парапет за стълби е също с много изгодна цена. Това са хоризонтални конструкциите за монтаж на стена с регулируема височина от 18 до 25см. Опорите и скобите за тръбите също са с регулируем ъгъл, което прави парапетите за стена подходящи не само за стълбищни, но и за балконски приложения.

И двата вида перила се изработват от висококачествена неръждаема стомана AISI 304. Могат да се поръчат в два варианта на финишното покритие – сатенен или полиран (огледален). Парапетите се предлагат под формата на готови секции, така че монтажът им е максимално лесен. Цената, която сме посочили за всеки продукт е за линеен метър. В нея не влиза стойността на монтажа.

Материал, който гарантира дълъг експлоатационен живот на парапета

Цялата гама стълбищни парапети, представени във фирмения ни уебсайт, е изработена от неръждаема стомана AISI 304. Това е уникална стоманена сплав, която гарантира устойчивост на конструкциите на агресивните влияния на околната среда. Следователно парапетът, изработен от този материал, е здрав, надежден, привлекателен на вид и с дълъг експлоатационен живот.

Най-популярните днес неръждаеми стомани са класове 304 и 430. Първия тип неръждаема стомана, заедно с нейните характеристики и приложение заслужават специално внимание. Основна отличителна черта на метала е неговата устойчивост на киселинни вещества и краткотрайно повишаване на температурата до 900°C.

Неръждаемата стомана 304 е нисковъглероден аустенит. Освен малка част въглерод, неръждаемата стомана съдържа около 17-19% хром, както и до 10% никел (легиращ компонент, който придава устойчивост на корозия на стоманата). Некорозивният метал aisi 304  с голямо количество хром в състава му е устойчив на химическо въздействие поради защитния си оксиден филм. Също така при правилна обработка се гарантира висока якост, технологични характеристики и антиферомагнитни свойства.

Неръждаемата стомана 304 е разработена от Американския институт за желязо и стомана (American Iron and Steel Institute - AISI). Това е сплав, съдържаща малка масова част въглерод, принадлежаща към групата на аустенитните стомани. Високите нива на топлоустойчивост и устойчивост на корозия направиха този клас един от най-популярните и използвани във всички области и индустрии.

Приложение на стоманата AISI 304

Логично, материалът се използва и за производството на външни парапети за стълби, където въздействието на влага, химични и механични въздействия може да бъде твърде голямо. Поради устойчивостта на високи температури, тази сплав се използва също за изработка на комини и димоотвеждащи и вентилационни системи, различни видове тръби и оборудване за химическата, текстилната и хранителната промишленост.

Висококачествената неръждаема стомана е не по-малко актуална за производството на резервоари за съхранение и транспортиране на различни хранителни течности - мляко, бира, растителни масла. Химическите реактиви се транспортират в такива контейнери. Стомана 304 се използва в производството на кухненски уреди, както и в строителната индустрия и архитектурата, включително за производство на парапети за външно стълбище.

Химични и физични свойства на стомана AISI 304

Основната характеристика на стоманената сплав AISI 304 е голямата масова част на никел и хром (съответно от 10% и 18%). Тези елементи осигуряват висока устойчивост на корозия и здравина на материала. Благодарение на включването на хром в сплавта се образува повърхностен оксиден филм, който осигурява устойчивостта на неръждаемата стомана към въздействието на химически активни вещества.

Терминът „иноксов” в наименованието на всеки наш парапет за външно стълбище произхожда именно от способността на материала да не се окислява под въздействието на кислород. В допълнение към здравината и устойчивостта на корозия, комбинацията от хром и никел в сплавта гарантира нейните ниски феромагнитни свойства.

Неръждаемата стомана AISI 304 се характеризира с:

  • Твърдост (по Бринел) – 123;
  • Пластичност – 70%;
  • Якост на опън – 505 MPa;
  • Топене при температури от 1400 до 14550С.

Използването на неръждаема стомана AISI 304 без влошаване на нейните свойства е допустимо в температурния диапазон –1960⁰ С – 6000⁰ С. Втвърдяването се извършва при температура 1020⁰ - 11000⁰ С. Този клас стомана е лесен за заваряване и обработка, което го прави отличен за производството метални парапети за стълби на конкурентни цени.

Лесна поддръжка и дълготрайна естетика

Един метален парапет на стълбище създава модерен облик на цялото външно или вътрешно пространство. Много хора обаче се отказват от металните перила, поради високите изисквания към антикорозионните свойства на металите. Това е особено валидно, ако парапетът е монтиран на открито, където ще бъде подложен на влага, UV лъчи, прах и други негативни въздействия.

В този смисъл си заслужава да инвестирате в нашите парапети за външни стълби, не само заради изгодните им цени. Те са фабрично защитени от ръжда и не се нуждаят от боядисване през целия период на тяхното използване. В същото време огражденията запазват естетическия си облик. Нуждаят се единствено от рутинно почистване, за да изглеждат като току-що инсталирани дори след години.