Поликристални соларни панели — Евроматика

Поликристални панели

Покажи:
Подредба:

Оптимален асортимент от поликристални соларни панели, ви предлага тази категория на Euromatica.bg. Тук са представени най-добрите разработки на водещи производители като Futura Sun и HIBRID. Паната са с различен работен капацитет и мощност, варираща между 250W, 280W и 300W. Продуктите са подходящи за домашни фотоволтаични системи. С тях може да се постигне по-голяма обща върхова мощност от ограничената повърхност на покрива. 

Особености на вида

Съществуват три вида технологии, на които са базирани соларните панели, използвани днес. Те биват: монокристални, поликристални и аморфни/ тънкослойни. И двата вида соларни клетки (моно и поликристални, са направени от кристален силиций. Монокристалните и поликристалните клетки са много сходни по своята производителност.

Това, което наистина определя резултатите от гледна точка на производителността на системата през целия живот на слънчевия панел, е липсата на дефекти в производствения процес и наличието на компания, която да замени панелите, ако ефективността им падне под гарантираните нива.

Предвид сходствата в производителността и ефективността на двата вида, е по-важно да се избере продукт на добра марка, чиито елементи се произвеждат по най-високите стандарти в областта на фотоволтаичните системи. Добрата марка е тази, която инвестира финансови ресурси в качеството на производствените си процеси. По този показател, можем смело да препоръчаме поликристалните панели на Futura Sun и HIBRID.

Поликристалните или мултикристалните пана са продукт на нова технология.Те се различават главно по процесите на производство. За разлика от монокристалния вид, поликристалният се се произвежда като разтопеният силиций се излива в квадратни калъпи. Впоследствие силицият се охлажда, след което се нарязва на квадратни пластини, като им се придава поликристална форма.

Поликристалните соларни панели биват наричат "многокристални" или многокристален силиций. Тъй като във всяка клетка има много кристали, е налице по-малка свобода за движението на електроните. В резултат на това поликристалната технология е с по-нисък коефициент на ефективност. Тяхно предимство обаче е по-ниската цена, заради която са подходящо решение за малки домашни фотоволтаични централи.