Гелови акумулатори за соларни панели и системи, акумулатор с гел за фотоволтаични системи на топ цени — Евроматика

Гелови акумулатори за соларни панели

Покажи:
Подредба:

За да се осигури непрекъсната консумация на зелена енергия, фотоволтаичните инсталации интегрират някакъв тип акумулатори за соларни панели. Има редица фактори и съображения, които трябва да се вземат предвид за избора на батерия, предвид броя на възможните варианти. Батериите се различават по технология и област на приложение. В този раздел ви представяме „Gelled Electrolite” продукти на марката ULTIMATRON FRANCE.

Кои са възможностите за избор?

Най-простият метод за съхранение на заряд е този, чиито работни параметри съответстват на целите на инсталацията. Масово използван тип акумулатори за соларни системи с добра способност да съхраняват заряд са „Absorptive Glass Mat” (AGM) разработките. Те използват порест пълнител, импрегниран с електролита, който не е в течно състояние.

Количеството на електролита се дозира по такъв начин, че малките пори да са напълно запълнени, докато големите остават празни и осигуряват свободно циркулация. Забележително е, че въпросните акумулатори за соларни панели са с достъпна цена и не са никак сложни за обслужване. Обичайно животът на АГМ акумулатора може да бъде до дванадесет години, както и да се инсталира във всякакви помещения.

Друг вид акумулатори подходящи за соларни системи са Gelled Electrolite (GEL). Вътрешният компонент на тези уреди е гелообразно вещество. Нека разгледаме отличителните характеристики на двете акумулаторни технологии. АГМ батериите се характеризират със следните особености: Напълно капсуловани - безопасна експлоатация във всякаква среда; Различни монтажни позиции. Техният разряд е по-висок от разряда на традиционните оловно-киселинни модели.

Ако трябва да изтъкнем негативни техни характеристики, то редно е да споменем единствено, че имат чувствителност към напрежение от презареждане. То се дължи на структурата на устройството и количеството електролитна течност.

GEL батериите се отличават със следните свойства:

  • Пълна херметичност;
  • Безопасни във всяка среда;
  • Възможност за различни монтажни позиции;
  • Защитени срещу краткосрочно дълбоко разреждане;
  • Дълготрайни, запазват оптималната си ефективност във времето;
  • Стабилни и устойчиви на големи температурни разлики (от -35 до +50 ° C);
  • Най-доброто съотношение цена / качество.

Недостатъците на геловите акумулатори за соларни системи, въпреки изгодните им цени също присъстват. Един от минусите им е наличието на малко по-лоши характеристики на натоварване. Определени разработки, и по-специално продуктите на ULTIMATRON FRANCE  са приложими в слънчеви електроцентрали за непрекъсваемо захранване.

Акумулаторът GEL е оловен тип, използващ гелообразен електролит. Изобретен през 50-те години на миналия век в Германия от компанията Sonnenschein, той се слави с оптимален живот в сравнение с толкова много други разработки, налични на пазара. По-точно, той е 8 пъти по-устойчив от традиционната батерия и най-използван за съхранение на фотоволтаична енергия.

Причини за широкото им приложение

Повечето собственици на жилища, планиращи да инсталират система от фотоволтаични модули на покрива си, нямат основание да се притесняват заради многобройните възможности за избор на слънчеви батерии. Ако обаче сте собственик на предприятие, който планира изграждане на PV инсталация, която ще бъде извън мрежата (Off Grid) или ще има аварийно резервно захранване, тогава определено се налага да опознаете акумулатора и неговата роля в системата.

Когато е правилно проектирана и изградена, системата за съхранение на слънчева електроенергия може да бъде надежден и достъпен метод за електроснабдяване на вашата вила, RV и постоянен дом. Акумулаторът е ключов компонент на инсталацията, определящ какво количество от произведената електроенергия ще може да се използва през тъмната част от денонощието.

Grid-Tie и Off-Grid акумулаторен запас

Съществуват два вида PV акумулатори – мрежово свързани с резервно акумулаторно захранване и извън електропреносната мрежа. Системите извън мрежата са независими от локалната електропреносна мрежа. Нощем и в облачни дни акумулаторът осигурява електричество на автономния „слънчев дом” . За жалост има съществена разлика между това кога можем да произвеждаме слънчева електроенергия и кога искаме да я използваме.

Пиковото производство на ток от слънцето е около обяд, докато пиковото потребление се случва вечер, когато осветлението и повечето уредите са включени. За надеждно електрифициране на дома, акумулаторът следва да се зарежда за няколко часа под въздействието на интензивна слънчева светлина и да се разрежда през цялата вечер и нощта.

Акумулаторите, предназначени за такъв вид среда са с дълбок цикъл. Най-често срещаните батерии от вида са течни, AGM и оловно-киселинни гел акумулатори. Тези три модела са предназначени за многократно разреждане на голяма част от капацитета си, но са с ниска степен на разреждане.

Системите, свързани към локалната мрежа, оборудвани с резервен гел акумулатор ползват въпросния елемент само при прекъсване на електрозахранването. В нормален работен режим, постояннотоковата енергия от соларните модули се предава чрез мрежов инвертор, който я преобразува в променлив ток. Това позволява на панелите да захранват уредите в съответния дом.

В същото време част от произведеното електричество зарежда наличния акумулатор. В случай на прекъсване на електрозахранването, инверторът ще се изключи от мрежата и „зеленият дом” ще работи като Off Grid система. По принцип акумулаторите в такава инсталация могат да бъдат по-малки, тъй като се използват само при прекъсване на електроподаването.

Защо да изберем геловата технология?

Оловно-киселинните акумулатори с гел са специално разработени за приложения с дълбок цикъл на зареждане. Те използват разпарен силициев диоксид като сгъстител на електролита, което прави клетките по-здрави. Вискозният пълнеж предотвратява изтичането от клетката в случай на повреда. Геловите батерии също вентилират по-слабо и се разреждат с малко по-висока скорост от течните модели (ниска степен на Peukert).

Макар да са здрави и с минимални изисквания за поддръжка, геловите устройства имат и някои недостатъци. Стандартният акумулатор с гел е несъвместим с течни и агм клетки, поради много по-ниските му зареждащи напрежения. Ниското напрежение на зареждане също така улеснява случайното презареждане на батерията и нейното унищожаване.

Това важи особено за системите, където производството на електричество е променливо. За онези, решили да използват гел акумулатори на изгодни цени, е важно да знаят, че зареждащото напрежение трябва да бъде ограничено до много точен диапазон. Всъщност цената на конкретната разновидност е по-висока от тази на устройствата с течен електролит, но те дават допълнително удобство на ползвателя.

Технически характеристики

Дизайнът на съвременните гелови акумулатори обикновено е модификация на конвенционална оловно-киселинна батерия с течен електролит. Към електролита се добавя желиращ компонент, за да се намали движението вътре в акумулатора. Голяма част от тези устройства работят с еднопосочни клапани вместо с вентили на открито, което помага на отделените газове да се разтварят отново във водата в акумулатора, като потискат образуването на газове.

В стандартните акумулатори гелови разливането е изключено дори в случай на повреда. Те трябва да се зареждат при по-ниско напрежение и по-нисък ток от AGM моделите (C / 20), за да се предотврати повреда на клетките от излишните газове. Бързото зареждане на геловия акумулатор с традиционно зарядно за кола може да причини значителни щети. Нашата продуктова гама включва специални автоматични зарядни за капсуловани батерии.

DG акумулаторите се препоръчват за употреба в автономни PV централи за електроснабдяване. Предназначени са за циклична работа. Продуктите на Ultimatron Франция имат множество предимства, заслужаващи да им обърнем специално внимание.

На първо място конструкцията им осигурява свръх дълбок цикъл и висока енергийна плътност. Те имат тънък дизайн с материал на корпуса от ABS пластмаса. Изпълнени са с наносиликатен колодиален електролит с висока устойчивост за подобряване на производителността на батерията. Изключително богатият електролитен пълнеж гарантира отлична работа в много горещо и студено време.

Дългият експлоатационен живот на тази марка гелови акумулатори, наред с изгодната им цена ги прави предпочитани за системите, изградени в частни жилища и в обекти с комерсиална цел. Особено подходящи за циклично съхранение, генериращо се чрез слънчева /вятърна енергия. При производството им е използвана супер прецизна технология на запечатване.

Геловият акумулатор за соларен панел на френската марка е с отлично възстановяване след дълбок разряд. Приложението му е изключително широко. Подходящ за всякакви енергийни проекти, включително за съвместна работа с UPS/EPS устройства, телекомуникационни съоръжения, за аварийно осветление и друго общо предназначение.

Гелообразното вещество в клетките на този вид акумулатори за слънчеви панели се постига с добавяне на силиконов пълнител към сярна киселина. Чрез въпросната химична трансформация се получава пълна имобилизация на електролитната течност, благодарение на която се елиминира рискът от разлив в случай на пробиване на някоя от акумулаторните клетки.

Френските акумулатори за фотоволтаични системи, предлагани от нас превъзхождат останалите технологии по отношение на увеличения цикличен ресурс. Гелът по-ефективно фиксира материала на пластините, намалявайки тяхното износване в режими на дълбоко разреждане, следователно цикличният живот на GEL батериите е 2-3 пъти по-висок от този на конвенционалните AGM устройства.

Предлагаме ви оптимален избор от гелови акумулатори за фотоволтаични системи на ексклузивна цена с капацитет 100, 150 и 200Ah. Правилно избраният компонент, ви позволява да повишите ефективността на своята фотоволтаична централа и да складирате произведената през деня електроенергия за по-късно, нощно ползване.

Фотосоларните инсталации набират все по-голяма популярност не само в големите европейски страни, но и у нас. Ние сме предпочитан доставчик на техническо оборудване за подобен вид проекти, предлагайки продукти с отлично качество на конкурентни цени.