AGM тягови акумулатори за фотоволтаици на топ цени — Евроматика

AGM тягови акумулатори за фотоволтаици

Покажи:
Подредба:

Важна част от продуктовия ни каталог е посветена на така наречените тягови акумулатори. В раздела са представени последните разработки на марките Global Leader Power и ULTIMATRON Франция. Цените им са изключително изгодни спрямо високото качество и ефективност. Тази акумулаторна технология е идеално приложима във всяка фотоволтаична система и в следващите редове ще ви посочим защо.

Характерни особености и предимства

Absorptive Glass Mat акумулаторът става популярен в началото на 80-те години на миналия век, когато започва да бъде масово използвана във военни самолети, превозни средства и UPS станции с цел намаляване на теглото и подобряване на надеждността. Днес се произвежда специална гама тягови акумулатори за фотоволтаици.

Характерно за технологията е, че сярната киселина се абсорбира от много фина подложка от фибростъкло, което прави акумулатора устойчив на разлив и гарантира свободен износ, без ограничения за опасни материали. Плочите е възможно да бъдат направени плоски, за да наподобяват стандартните оловно-киселинни уреди, монтирани в правоъгълна кутия. Те също могат да бъдат навити във вид на цилиндрична клетка.

Капсулованите тягови акумулатори са с отлично съотношение цена/качество. Те са с много ниско вътрешно съпротивление, способни да доставят високи токове при поискване и предлагат относително дълъг експлоатационен живот, включително моделите с дълбоки цикли на разряд. Акумулаторът от този тип не изисква поддръжка, осигурява добра електрическа надеждност и е по-лек в сравнение с уредите с доливаща се електролитна течност.

Докато обикновените оловни акумулаторни устройства се нуждаят от зареждане на всеки шест месеца, за да се предотврати натрупването на сулфатиране, АГМ и другите видове тягови акумулатори за фотоволтаици са по-малко склонни към сулфатиране и могат да останат по-дълго на съхранение, преди да се наложи зареждане. Справят се добре при ниски температури и са с нисък саморазряд.

Водещо предимство на тяговата батерия е зарядът, който е до пет пъти по-бърз от заряда на мократа версия. Технологията предлага дълбочина на разряд от 80 процента, докато акумулаторът с доливаща се течност, от друга страна, е определен на 50 процента DoD, за да постигне същия живот на цикъла.

Негативите на разработката са малко по-ниска специфична енергийна стойност и по-високи производствени разходи, но въпросният вид тягови акумулатори са с по-ниски цени от геловите устройства.

Повечето AGM акумулатори са средни по размер и варират от 30 до 100Ah. Срещат се и в големи и малки UPS приложения за стационарен и „дълбок цикъл” методи на употреба. Обикновено се произвеждат по размер и се инсталират в превозни средства от висок клас, за да работят с „гладни” за енергия аксесоари - отопляеми седалки, волани, огледала и предни стъкла. NASCAR и други автомобилни състезателни лиги избират АГМ продуктите, поради тяхната устойчивост на вибрации.

Стандартният AGM акумулатор е херметизиран тип батерия, който обикновено е проектиран за употреба в непрекъсваеми захранвания. Той работи перфектно в буферен режим в продължение на 10-15 години, но не е предназначен да поддържа постоянно натоварване. В системите за слънчево захранване е препоръчително да се използва само във версията VRLA - батерии с дълбоко разреждане с дебели плочи и регулиращ клапан за облекчаване на налягането на газа.

Absorbed glass mat – акумулаторите са най-новата разработка в клапанно регулираните оловно киселинни батерии. Те са проектирани така, че електролитът е задържан от листове стъклено влакно. В някои отношения са подобни на геловите. Клетките им са устойчиви на течове поради задържания електролит и не се нуждаят от много вентилация при нормални условия.

Въпреки това, за разлика от гел устройствата, клетките на слънчевия акумулатор AGM използват същото напрежение на зареждане като мокрите и са по-съвместими със соларните електрически системи. Това означава, че могат да се използват в комбинация с моделите със залети клетки, въпреки че подобна настройка не се препоръчва, тъй като може да се намали живота на акумулатора.

Други предимства на слънчевите акумулатори AGM са, че те са безопасни, леки, устойчиви на ниска температура. Не са склонни да се нагряват (ниско вътрешно съпротивление) и могат да задържат статичен заряд за дълго време. Освен това имат най-високата степен на разреждане от трите вида оловни акумулаторни технологии.

Основни недостатъци на вида са цената и работният живот (потенциално). Животът на оловните батерии е тема на разгорещени дебати. Като цяло обаче изглежда, че АГМ батериите имат сравнително по-кратък жизнен цикъл в замяна на степента на разреждане. Това показва, че животът на акумулатора варира много в зависимост от температурата, дълбочината на разреждане и поддръжката.

Акумулаторите с абсорбирана стъклена вата понякога са наричани още „сухи”, защото само 95% от вложката от фибростъкло са пропити със сярна киселина и нямат остатъчна течност. Версиите с дълбок цикъл имат по-малък брой и по-дебели плочи, в сравнение със стартерните модели, които имат повече, но по-тънки плочи за краткотрайно отдаване на висок ампераж.

Подложката от стъклена вата е една от основните физически разлики с традиционната залята оловно-киселинна батерия, използвана в автомобилите. Ключово предимство на технологията на абсорбираната стъклена подложка, е, че позволява повече енергиен запас да бъде опакована в корпуса на оловна батерия.

Химически погледнато, тези акумулатори тип тягови освобождават енергия, разделяйки молекулите кислород и водород. Когато съхраняват енергията, те рекомбинират кислорода и водорода в клетките си, поради което същите тягови батерии за фотоволтаици са член на семейството на „рекомбинантните“ разновидности.

Заслужава си да инвестирате пари в тягов акумулатор за фотоволтаици дори на малко по-висока цена, защото той, за разлика от мокрия е с изключително ниско ниво на поддръжка. Той е херметически запечатан, така че през целия период на експлоатация никога няма да ви се налага да проверявате нивата на водата или да се справяте с изхвърляния газ.

Въпросното качество прави класическия тягов акумулатор за фотоволтаици по-безопасна оловно-киселинна опция, защото след инсталиране в системата няма да ви се налага да го докосвате повече. С елиминирането на риска от разлив, се увеличават и монтажно-инсталационните възможности.

Опции за окомплектоване със слънчеви панели?

През последните години на пазара бяха пуснати версии на акумулаторите с абсорбирана стъклена вата с дълбок цикъл. Подобно на други опции те биха били солиден избор за сдвояване със система от слънчеви панели в определени случаи. Един качествен АГМ акумулатор би бил особено полезен за малки, извън мрежата PV системи.

Акумулаторът с абсорбираща подложка от фибростъкло съдържа специален сепаратор, който извежда електролитния разтвор между плочите на батерията. Дизайнът на материала позволява стъклопластът да бъде наситен с електролит и да съхранява електролита в "сухо" или суспендирано състояние, а не в свободна течна форма.

Тъй като батерията работи, електролитът се прехвърля от стъклената подложка към батерийните плочи, както е необходимо. Подложката съдържа достатъчно електролит, за да може батерията да осигури пълния си капацитет и, ако корпусът ѝ се повреди или тялото ѝ е наклонено отстрани, електролитът вътре няма да се разлее.

Акумулаторите от вида не изискват доливане на течността и каквито и да е други поддържащи операции. Предвид факта, че нямат свободна течност и са с минимално отделяне на газове, се представят отлично в приложения, където поддръжката е трудна за извършване. Малко по-високите цени спрямо обикновените мокри уреди са оправдани, защото разходите през периода на използване са сведени до минимум.

Всяка отдалечена хижа/вила с ниско потребление на енергия и малка система на покрива може да бъде идеалният кандидат за този вид акумулаторна технология. Не е необходима поддръжка, а сравнително ниските предварителни разходи правят тяговите модели идеални за всички по-малки Off-grid конфигурации.

Първокласният AGM акумулатор, закупен от нас на достъпна цена е идеално приложим в автономни енергийни системи извън мрежата, включително екологични проекти за възобновяема вятърна и слънчева енергия. Технологията е подходяща също за обслужване на електрически превозни средства и системи за непрекъснато захранване, както и за роботика и някои модели ATV и мотоциклети.