Соларни слънчеви колектори за топла вода на топ цени — Евроматика

Соларни колектори за топла вода

Покажи:
Подредба:

Престоят ви в този раздел на фирмения ни уебсайт ще бъде ползотворен, защото със сигурност в него ще намерите идеалния за нуждите ви слънчев колектор, който дори се вписва перфектно в определения за покупката му бюджет. Плоските ни селективни модули са с големина на абсорбиращата повърхност от 1.5, 2 и 2.5m2.

Слънчевите инсталации за подгряване на водата за битови и промишлени цели са най-търсени в последните години, заедно със системите за отопление, базирани на алтернативни източници. Загряването на водата с електрическа енергия е сериозно разходно перо в бюджета на всяко домакинство, и още повече в специализирани обекти като хотелски комплекси, производствени цехове и др.

Ето защо важна част от нашата дейност включва продажба и инсталация на соларни колектори за топла вода. Те са с практически селективна абсорбираща повърхност с максимално поглъщане на слънчевата енергия, управлявана с най-новите технологични материали. Здравата алуминиева рамка и стъклото с дебелина 4мм гарантират дълъг експлоатационен живот на модулите.

Какво представляват?

Според принципа си на работа съвременните слънчеви колектори за топла вода се делят на два основни вида – с принудителна циркулация на топлоносеща течност и тип моноблок (колектор и бойлер в едно). Първият вид използва вакуумно-тръбни или селективни плоски колектори, за които основно изискване е да се монтират на продължително огрявано от слънцето място.

Топлината, абсорбирана от повърхността на колектора се транспортира от топлоносещия флуид до топлообменника на бойлера използван в сградата. Флуидите, използвани най-често, биват монопропилен гликол или нетоксичен антифриз. Топлината се отдава на водата, вследствие на което тя се затопля до висока температура. Принудителната циркулация се осъществява посредством помпа.

Соларните системи тип моноблок са максимално прости, но същевременно ефективни и надеждни. Моноблокът се свързва директно към ВиК инсталацията, като загряването на водата става на място, с което се пести един цикъл на топлопренос. Бойлерът се монтира непосредствено над самия соларен колектор, с което се спестява и допълнителното оборудване – циркулационна помпа, медни тръби, резервно захранване, флуид и т.н.

Колекторите , комбинирани с бойлер, са пригодени за целогодишна работа. Топлозагубите са значително ограничени от отличната термоизолация на водосъдържателя, но по желание може да се добави допълнителен електрически нагревател с интегриран термостат, който в облачно време да подпомогне работата на колектора.

Съществуват различни видове слънчеви колектори за топла вода, включително такива за затопляне на водата в басейни, както и комбинирани водно-отоплителни соларни системи. Освен че осигуряват нужното водозагряване за бита целогодишно, те същевременно подпомагат и отоплението на сградата в преходните сезони и в слънчеви зимни дни.

Начините, по които системата може да подпомогне отоплението са различни. Оптимален вариант е подовото, вместо централно отопление, с което се постигат сходни резултати, но със значително по-нисък разход на енергия и при по-ниски температури.

В този вид инсталации приложение намират и вакуумно-тръбните колектори за топла вода, като за по-високата им ефективност е възможно да се комбинират с други топлоизточници, като термопомпи, газови и пелетни котли и др.

Можем да предоставим подходящия за нуждите ви слънчев колектор на изгодна цена, както и широка гама готови системи, способни да покрият очакванията и нуждите на голяма част от редовите потребители. Колекторите, генериращи електрическа енергия от слънцето тепърва ще навлизат в бита, за да осигурят икономично водоподгряване на дори многочислени домакинства. В хотелите в летните курорти по света те отдавна присъстват осезаемо.

Такъв сложен проект не може да се изпълни с нужното качество, без участието на експерт-специалисти в изграждането на инсталации, базирани на възвръщаеми източници. Ние ще ви помогнем да изберете най-подходящия за нуждите ви вариант и ще изградим по специално изготвен от нас проект вашата водна или водоотоплителна соларна система.

Съвършена конструкция с висок КПД

Колекторът представлява специфичен абсорбатор на слънчева радиация с вграден тръбопровод за циркулация на топлоносителя. Абсорбаторът е вграден в херметически запечатан корпус и остава изложен на слънце само от едната страна. Задната част на този вид модули е затворена и изолирана с дебел слой пресована минерална вата.

Един от най-важните показатели на колектора е неговата ефективност или коефициент на полезно действие. Той се обуславя от абсорбиращите свойства на модела. Тоест, колкото повече слънчева енергия се предава на топлоносещата течност, толкова по-висока е ефективността на колектора.

За да бъде максимално ефективен един слънчев колектор за вода е важно при производството му да се използват съответните технологични материали. Такъв материал е медта, която има много висока топлопроводимост. Абсорбцията се увеличава и от специални оптични покрития, които не излъчват топлина в инфрачервения диапазон.

Това е многослойно селективно отлагане с уникален сапфирен цвят, който улавя слънчевата радиация в много широк спектър - много по-широк от този, видим за хората. Ефективността на колекторите се определя от много фактори – от конструктивните особености на модела до географското му местоположение и годишния сезон.

При разработката на плоски соларни модули, една от основните задачи е понижаването на оптичните и топлинни загуби. Оптичните загуби зависят от коефициента на пропускане на светопрозрачния слой и коефициента на поглъщане на лъчепоглъщащия слой. Колкото по-високи са тези коефициенти, толкова по-ниски са оптичните загуби.

Ние ви предлагаме последно поколение слънчеви колектори за топла вода на цени, които болшинството български домакинства и бизнес обекти могат да си позволят. Ако срещате затруднения при избора на продукт, не се колебайте да ни потърсите за консултация.