Соларни панели и системи за топла вода и отопление на топ цени — Евроматика

Соларни системи за топла вода

Покажи:
Подредба:

Представените в сайта ни соларни системи за топла вода са с отлична цена, предвид високото качество на всяка разработка и дългия им период на експлоатация. Можем да ги разделим на два вида технологии – вакумно-тръбни колектори и термосифонна соларна система. Макар и с различен принцип на работа, те са финансово рентабилен метод за топло-водоснабдяване. Ако изборът на продукт/технология ви затруднява, не се колебайте да ни потърсите за съвет.

Характеристики на технологията и приложението ѝ в бита

Бързото изчерпване на енергийните ресурси и свързаното с него увеличаване на цената на енергоносителите, поставя човека пред задачата да намери алтернативни възможности за получаване и съхранение на енергия. Един от ефективните методи е използването на слънчева енергия, реализирана с помощта на водогрейни колектори и слънчеви модули за водно отопление, базирани на тях.

Съвременните соларни панели за топла вода имат за цел да осигурят независимост на домакинството от електроснабдителните компании. Тези компании (частни и държавни) предлагат един изключително нужен на съвременния човек ресурс, чиято цена в световен мащаб ежегодно се повишава. За да могат да се изкъпят, измият съдовете и извършат всякакви други хигиенни операции, хората доскоро бяха принудени да плащат поисканата им цена.

В развитите европейски държави, където стандартът на живот е доста по-висок от този в нашата страна, все повече домакинства спират избора си на затопляне на вода със соларни панели. Така нареченият слънчев бойлер позволява да се намали почти наполовина консумацията на електричество в дома, а ако отоплението е базирано на същия източник, сметките се стопяват дори повече.

Работата на слънчевите водогрейни колектори (СВК) се базира на принципа на преобразуване на слънчевата енергия в топлинна, което дава възможност за получаване на топла вода с необходимата температура. Слънчевата топлина се съхранява в специални тръби, вградени във вакуумния колектор. Вътрешната повърхност на тръбите е покрита със специално съединение, което позволява в тях да се концентрира максималното количество слънчева енергия.

Соларният водонагревател, често конструиран под формата на соларни панели за вода, е устройство, състоящо се от колектор, монтиран на покрива на сградата и свързан с резервоар за съхранение на водата.

В зависимост от вида на системата, неотопляемата вода може да циркулира от резервоарното тяло през колектора, за да се нагрява директно, но би могла и да се нагрява от топлообменна течност с голям капацитет, която се затопля в колектора и предава топлината си през тръби до водата в резервоара.

Докато преносът на топлина от соларен панел за топла вода към неотопляемата природна течност може да се улесни пасивно без механични средства, то "активните" слънчеви инсталации използват електричество за циркулация на топлообменната течност и за работа с механични помпи и контролери.

Областта на приложение на съвременните соларни системи за топла вода е доста обширна, поради подобряване на технологията, така че да се повиши ефективността и благодарение на все по-достъпните цени на различните елементи и цялостни инсталации. Слънчевите водогрейни колектори се използват за топло водоснабдяване и отопление, отопляване на басейни, както и в системите „топъл под”.

Дизайнът на нашите системи за топла вода и отопление е съвсем прост и технологично усъвършенстван. Слънчевата топлина, събрана в колектора, се прехвърля в резервоар за съхранение посредством топлообменника с помощта на незамръзваща течност на основата на етилен гликол, преминаваща по веригата.

Водата, загрята до определена температура, се издига до горната част на резервоара, където става събирането на загрятата водна маса. Добавянето на втори (горен) топлообменник към веригата прави възможно използването на бойлера за отопляване на помещенията.

Соларните водоподгряващи установки стават все по-широко разпространени поради тяхната надеждност и икономичност. Те могат лесно да се комбинират с основните схеми за отопляване и водоснабдяване, благодарение на различни възможности за свързване, а също така са в състояние да задоволят почти напълно нуждите на повечето домакинства.

Едно от важните предимства на тези конфигурации е способността им да функционират напълно дори при ниски температури и ниска интензивност на слънчевия енергиен поток. Спокойно можете да инвестирате средства в качествена соларна система за топла вода, независимо от климата в географския район, в който живеете.

Активна и пасивна технология

Както уточнихме в самото начало, съществуват два типа слънчеви системи за топла вода, чиито цени се определят от мащабите на съответната конфигурация. Те биват активни и пасивни. Активните си служат с механични помпи и диференциални контролери за регулиране и насочване на потока на топлоносителя / водата от слънчевия колектор към водосъбирателния контейнер.

Контролерите усещат температурната разлика между течността в контейнера и температурата в слънчевия колектор и включват помпата, когато съдържанието в резервоарния съд се охлади под температурата на колектора. Някои помпи работят с електричество от мрежата, а други с ток, генериран от слънчев фотоволтаичен панел.

Докато някои от системите с водоподгряваща функция циркулират течността само когато грее слънце и съхраняват нагрятата природна течност в добре изолирани резервоари за нощно отопление на помещенията, други използват мрежово електричество като резервно средство през нощта и в облачни дни.

В активните слънчеви системи за топла вода резервоарите могат да бъдат разположени вътре в покривното пространство или на всяко друго място, което ще сведе до минимум топлинните загуби от студения въздух, тъй като водният поток не зависи изключително от гравитацията.

Следователно тези резервоари могат да се комбинират с електрическите бойлери за бита, служейки за отоплението на помещенията, а системата за водоподгряване може да се използва за предварително загряване на водата в цилиндъра през зимата за отопление на помещенията.

Пасивните схеми, които разчитат на гравитацията, а не на електричеството, са най-ефективни в региони с горещ климат, където няма нощно или зимно замръзване. Някои от тях използват термосифонна конфигурация, която използва гравитацията и конвективните топлинни потоци.

Студената вода от височина се оттича под въздействие на гравитацията към слънчевия колектор и докато преминава през него и се нагрява, тя се издига чрез конвекция, за да достигне отново до резервоара, където се съхранява. Друг вид пасивна инсталация е интегрираната система за съхранение, базирана на колектори, при която колекторът оформя горната част на резервоара и загрява водата директно в него.

Изграждането на ефективна соларна система за топла вода е рентабилно като цена, защото позволява значителна икономия на средства, и то не в необозримо бъдеще, а още в първите месеци от нейното инсталиране. Силно препоръчваме подобни проекти да се реализират професионално от фирми като нашата, за да се гарантира отличната работа на съответната техническа разработка.