Соларни контролери, контролер за соларен слънчев панел за ток на топ цена — Евроматика

Соларни контролери

Покажи:
Подредба:

С богата гама соларни контролери, включително адаптери, температурни сензори и защити, ние от Евроматика целим да ви помогнем да изградите рентабилна и функционална фотоволтаична система. Продуктите, присъстващи в каталога ни са дело на утвърдени производители: EPSOLAR, Jarrett, Morningstar, Out Back и Xantrex. Можем да гарантираме качеството и дългия работен живот на всеки от тях.

Характеристики и свойства

Основната функция на един соларен контролер, е да е да предпази батерията от презареждане и да блокира обратния ток. Ако несаморегулиращата се слънчева решетка е свързана към оловни акумулатори без защита от презареждане, животът на същите ще бъде компрометиран.

Обикновеният контролер за слънчев колектор съдържа транзистор, който затваря веригата за зареждане на фотоволтачните панели. Това става, като се прекратява зареждането при предварително зададено високо напрежение и, след достигане на предварително зададеното повторно свързване. Реле отваря веригата, позволявайки зареждането да продължи.

По-сложните контролери използват широчинно-импулсна модулация (pulse width modulation -PWM) или максимално проследяване на точката на захранване (maximum power point tracking -MPPT), за да гарантират, че батерията е напълно заредена. Първите 70% до 80% от капацитета на батериите са лесно заменяеми, но последните 20% до 30% изискват повече внимание и следователно са с по-висока сложност.

Има значение какъв соларен контролер регулатор за соларни панели ще изберете за своята система – PWM или MPPT. Соларният регулатор е незаменим компонент от фотоволтаиците, използващи акумулаторни батерии. Задачата му, по-просто казано, е да регулира мощността , преминаваща от слънчевите панели към батериите, с цел да ги предпази от презареждане и да удължи работния им живот.

Докато по-старите контролери използват механично реле за затваряне/отваряне на веригата с цел спиране и пускане на захранване към батериите, то по-новите разработки залагат на широчинно импулсната модулация (PWM) за плавно намаляване на мощността, когато батерията наближи пълния си заряд.

Класическият PWM контролер за соларен панел позволява максимално зареждане с по-малко натоварване на батерията, като същевременно я поддържа в напълно заредено състояние за неопределено време. По-нова и осъвършенствана версия на контролера е MPPT технологията – максимално проследяване на точката на захранване.

Контролерите от типа максимално проследяване на мощността имат редица предимства, включително свойството да преобразуват излишното напрежение в ампераж. При превръщане на излишното напрежение в допълнителен ампераж, напрежението на заряда може да се поддържа на оптимално ниво, докато времето за пълното зареждане на батериите се намалява. Това позволява на слънчевата електроенергия да работи оптимално по всяко време.

С втория вид контролер за соларен панел за топла вода също се ограничава загубата на мощност, възникнала заради по-ниското напрежение в проводниците, свързващи контролера със соларните панели. С PWN контролерите, използвани за зареждане на 12V акумулатор, напрежението от слънчевия панел обикновено трябва да бъде 18V, докато базираните на MPPT технологията позволяват напрежението в кабелите да бъде много по-високо, защото излишъкът се преобразува в ампери.

Изборът на всеки отделен компонент на фотоволтаичната система налага задълбочени познания, с каквито не всеки разполага. Ето защо, ние не само ще ви предложим качествен соларен контролер на изгодна цена, но и ще ви помогнем да изберете подходящия модел за вашата слънчева централа. Контролерите, предлагани от нас са базирани на изпитана във времето технология, доказала се като финансово рентабилно и дългосрочно решение.