Добре дошли! Влезте или създайте нов профил!

Клещи за кербоване на MC4 конектори

Код на продукта: LY-2546B
Наличност: разпродаден
72.00лв. с ДДС
Без ДДС: 60.00лв.

Телефон за поръчки

0888 817 933

- ИЛИ -

0887 488 800

ГАРАНТИРАНО ВИСОКО КАЧЕСТВО

БЪРЗА ДОСТАВКА ЗА БЪЛГАРИЯ

ВЪМОЖНОСТ ЗА ВРЪЩАНЕ И ЗАМЯНА

КОНСУЛТАЦИЯ С НАШ СЪТРУДНИК

Специални клещи за кербоване на конектори MC4 с размери на кабела 2,5, 4 и 6 mm2. Клещите са с висока точност и с възможност за смяна на челюстите при износване. Механизмът на клещите е идеален за гофриране и кримпване/кербоване на конекторите, които се закрепват към слънчевия кабел.

Характеристики:

 • Модел: LY-2546B - IWISS
 • Материал: Въглеродна стомана
 • Размер: 35x9x4cm
 • За кабели: 2,5, 4 и 6mm2
 • Тегло: 550 грама

Специалните клещи за кербоване на MC4 конектори са удобен специализиран инструмент и незаменим атрибут на специалистите по изграждане на системи, базирани на слънчева енергия. Той опростява и ускорява инсталирането и сглобяването на системи от всякакъв мащаб, а също така елиминира грешките в инсталацията, а в резултат на това и възможните нежелани последици от работата с некачествена връзка.

Технически характеристики и приложение

С клещите можете лесно да кримпвате кабел с конектор с напречно сечение 2,5, 4 и 6 мм2. Надеждните и издръжливи дръжки ви позволяват безпроблемно да произвеждате висококачествено кербоване на съединители MC4 със сила в точката на контакт до 1200 кг. Моделът, който ви предлагаме е изработен от висококачествена въглеродна стомана, което ви гарантира дългосрочна и прецизна работа с него.

Основните характеристики на клещите включват:

 • Необходими при сглобяването на фотоволтаични системи
 • Изработени от висококачествена неръждаема въглеродна стомана
 • Надеждният тресчотен механизъм осигурява щателно и цялостно кримпване
 • По-дългите дръжки увеличават силата на кримпване и якостта на връзката
 • Възможност за смяна на челюстите след тяхното износване
 • Предназначени за MC4 конектори с напречно сечение: 2,5, 4,0 и 6,0 мм2

Съвременните слънчеви панели, като правило, са оборудвани с конектори, специално проектирани за тези цели. В момента реално използването им се превърна в стандарт при изграждане на фотоволтаични системи. За надеждно свързване на слънчевите панели към соларната система за захранване, конекторите биват свързани с кабел - обикновено специален водоустойчив многожилен соларен кабел.

За закрепване на кабела към конектора се използва специален инструмент – кримпер или клещи за кербоване. Клещите се различават по това, че кримпващият елемент има формата на „лястовича опашка“. По този начин венчелистчетата на конектора биват увити вътре в кабела, осигурявайки надежден и траен контакт.

Защо конекторите МС4 не могат да бъдат запоени към кабела?

В отговорните електрически вериги, през които протичат токове, измерени в единици и десетки ампери, запоените връзки (както и простото усукване) отдавна са изоставени поради тяхната ненадеждност. В автомобилите запояването на жични връзки отдавна също не се използва. В Правилата за подреждане на електрическите инсталации категорично не се препоръчва запояване.

Допустими са единствено връзки, направени чрез кримпване и заварка, а при слаби токове – специални самозатягащи се съединители. В случай на свързване на соларния кабел към съединителя MC4, единствената опция е кримпване. Този метод (и само той) се препоръчва от разработчика на конекторите - MultiContact.

Близо до точката на свързване на кабела има механично свързване на контактите на конектора един към друг. Въпреки че конекторите MC4 са запечатани и надеждни, може да има ситуации, при които контактът е счупен и контактното съпротивление между положителните и отрицателните клеми се увеличава. Това води до нагряване на контактите. До какво води то в случай на запояване, можете и сами да се досетите.